Eilen pakkasin äidin ja lapsemme autoon ja lähdimme ostosmatkalle Nuorgamiin ja Norjan Tanaan. Perinteisesti käymme ostamassa Norjasta tiettyjä herkkuja. Aivan must-juttu on leipä. Norjalaisethan eivät syö lounaaksi lämmintä ruokaa, vaan evääksi pakataan kouluunkin leipää. Niinpä kaikissa pienissäkin kaupoissa on leivänpaistopiste, josta saa lämmintä leipää. Suosikkini on Kneippbrød. Leipä myydään paperipussissa, josta sen voi laittaa siivutuskoneeseen, joka siivuttaa leivän.
Käy lapsille myös viihdytyslaitteesta. Juustoista suosin Fløtemysostia. Se on ruskeaa juustoa, joka perinteisesti kai tehdään vuohenmaidosta, mutta tämä on lehmänmaidosta ja on näin ollen miedompaa. Siinä on makea ja karamellimainen maku. Norjalaiset syövät sitä mielellään paistetun vohvelin päällä, mutta minä laitan sitä ihan leivälle. Esikoisemme rakastaa purkkimakrillia tomaattikastikkeessa ja hän toivoi sen päälle vielä majoneesia. Norjalaista majoneesia ei voita mikään.
En yhtään pidä suomalaisesta majoneesista. Leivän päälle laitettavista pitää vielä mainita Nugatti: suklaahasselpähkinätahna.
Ja oletteko nähneet niiden jugurttivalikoiman? Aah! Erilaisia jugurtteja, joissa on mukana mysli/pähkinäsekoitus/suklaapallot. Tällä kertaa maistoin sitruuna-lime-jugurttia. Ihan mun suosikkia!
Norjalaisista suklaista ehdoton on Kvikk Lunsj. En kyllä itse korvaisi sillä lounasta, mutta herkkuhetkiin oikein hyvää.
Tällä kertaa emme ostaneet kylmäsavulohta. Se on esikoisemme herkkua. Sitä menee myös leivän päälle.
Leivon aina silloin tällöin Verdens beste kake-kakkua. Siihen tulee RomKremia, jota ei Suomesta saa. Onneksi se säilyy lämpimässä, joten sitä voi postittaa. Sitä on nyt kaksi purkkia odottamassa syksyn synttäreitä.
KAKEBUNN
150 g TINE Meierismør
125 g sukker
150 g hvetemel
1 ts bakepulver
5 eggeplommer
5 ss Hel Tinemelk
MARENGSLAGET
5 eggehviter
180 g sukker
100 g hakkede mandler
KAKEFYLLET
1 pakke Piano krem med romsmak (5 dl)
2 dl TINE Kremfløte
2 ts vaniljesukker
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti